Detská izba

Najdôležitejším hľadiskom pri tvorbe detskej izby je vek Vášho dieťaťa.

Vytvorte izbu – miestnosť – miesto, ktoré vaše dieťa bude milovať.

Izbička by mala s dieťaťom rásť a umožňovať mu osobný rozvoj. Rokmi by sa mala meniť a prispôsobovať novým potrebám a nárokom.

Malé bábätko potrebuje blízkosť svojich rodičov, ich ochranu a bezpečie, preto v prvom roku života ale minimálne prvé tri mesiace by dieťatko malo bývať v spálni rodičov, kde by malo mať umiestnenú postieľku.

Ako dieťa rastie, potrebuje viac nezávislosti, súkromia a priestoru bez rodičovskej energie. Veková hranica kedy príde tento vek, jeho potreba nezávislosti je individuálny a rodič by mal empaticky a reálne vycítiť kedy a či to je. Najlepšie ale je nechať to jednoducho na Vaše dieťa. Veď ono samo najlepšie cíti kedy má dostatočné množstvo dôvery vo svet, ktorú mu odovzdávate od narodenia, kedy chce samo spraviť tento veľký krok. Je najprirodzenejšie nechať to plynúť a zrieť a nerozhodnúť zaň.

Detská izba má výnimočnosť a špecifikum oproti ostatným izbám v bytoch a domoch v tom, že je viacúčelová.  Ako jediná izba slúži k spánku dieťaťa, k jeho zábave a neskôr aj k jeho štúdiu. Detská izba sa preto oddeľuje na časti, priestory, miesta.

Je veľmi dôležité ako citlivo a umne tieto miesta vytvoríme a prepojíme, pretože každá časť vyžaduje inú atmosféru. Pokojná časť na oddych v noci, kde je umiestnená posteľ a dynamická, denná časť slúžiaca na zábavu a štúdium.

Zábavnú atmosféru vytvárame farbami a pokojnú atmosféru rastlinami, osvetlením a prírodnými materiálmi.

Inšpiračné foto: www.pintrest.com

Leave a Reply